Tizennégy éve volt a Cozma-gyilkosság, ami rendkívül kiélezte a cigány-magyar ellentétet

Megosztás

2009. február nyolcadika örökre az emlékeinkbe vésődhetett. Egy borzalmas gyilkosság kellett ahhoz, hogy a román és a magyar szívek kissé közelebb kerüljenek egymáshoz, ugyanakkor erősen fellángoltak a romák és magyarok közti ellentétek. Az egyik elkövető ráadásul évekkel ezelőtt kiszabadult, de ismét meggyűlt a baja a rendőrséggel.

Hatalmas volt a felháborodás és a sajtónyilvánosság is.

2009. február 8-án hajnalban, egy veszprémi lokál előtt a kézilabdázót szíven szúrták, a segítségére siető két klubtársa (Ivan Pešić horvát és Žarko Šešum szerb) is megsérült – írja a Hajdupress.

A korabeli beszámolók szerint a diszkóban nem sokkal hajnali három óra előtt a banda méregetni kezdte az ismert kézilabdázót, Marian Cozmát és barátnőjét. Provokálni kezdték: Németh Győző, a falka egyik hangadója hátulról meglökte és megütötte Cozmát. A kiélezett, feszült helyzetből pillanatokon belül négy az egy elleni felállás alakult ki. Raffael Sándor, Sztojka Iván és két bűntársuk is beszállt: ököllel ütötték, rugdosták a sportolót. Ekkor jelent meg Ivan Pešić és Uroš Vilovski, akik csapattársukat, Marian Cozmát próbálták megvédeni. Amikor Cozma ismét földre került, a bántalmazók egyike többször is azt kiabálta:

Megdöglesz, mindenkit agyonverek!

Sztojka egy üveggel fejbe vágta Pešićet, miközben Raffael kést vett elő a zsebéből, és vesén szúrta Cozmát. Pešić hangosan figyelmeztette társait: „Vigyázzatok, kés van náluk!” Sztojka fellépése nagy szerepet játszott az összecsapás elfajulásában. „A kuglifejű, kopasz cigány volt a legagresszívebb” – mondta az egyik védett tanú. Raffael Sándor – becenevén Csoki  pedig „meg volt vadulva, mint egy felbőszült vadállat”.

Az elsőfokú ítélet szerint számos bizonyíték támasztotta alá, hogy hármójuk közül Cozmát Raffael Sándor döfte szíven.

Marian Cozma 1982. szeptember 8-án született. A Dinamo Bukarestben elért sikerei után 2006-ban szerződött Veszprémbe, az MKB Veszprém KC-hez. 

Az elkövetőket az osztrák rendőrség még aznap este elfogta. 2011. június 23-án a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt életfogytig tartó fegyházra ítélték, a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húszévi fegyházbüntetést kapott.  2012. április 27-én a Raffael és Németh büntetését 18 évre, Sztojkáét 8 évre csökkentették, ami országos felháborodást váltott ki. 

A bíró így ismertette Sztojka Iván korábbi vallomását:

Sztojka Iván megtagadta a vallomást, de néhány kérdésre válaszolt. Így tudták meg a jelenlevők, hogy nyolc osztályt végzett. Nem volt munkahelye, de szezonális munkát végzett: bodzát vásárolt fel és vasat gyűjtött. Havi jövedelmét nem árulta el. Nem azért távoztak a szórakozóhelyről a vendégek, mert megbotránkoztak, hanem mert cigányok vagyunk

– idézte fel 2010. június 18-án megjelent számában a Napló. Raffael pedig védekezése során Sztojkához hasonlóan kijátszotta az etnikai ütőkártyát (ez a fajta érvelés az egész eljárást kísértette):

Ha velem ilyen megtörténhet, akkor minden emberrel megtörténhet.

Egy börtöninterjúban pedig így indokolta tettét:

Nekem halálfélelmem volt, úgy voltam vele, hogy ott fogok meghalni.

Magyarul: Raffael Sándor csak egy vétlen áldozat (akit Sztojka Ivánhoz hasonlóan cigány származása miatt kinéztek, megaláztak a szórakozóhelyen), és pánikszerű önvédelemből végezte ki Marian Cozmát. A gyilkosság és utóélete nyomán a közéletben is kiélesedtek a magyar-cigány konfliktusok. Még politikai vetülete is lett az ügynek.

Sztojka nem ülte végig a végül rá kiszabott tizenhárom évet. Ügyvédje tolmácsolása szerint

kifogástalan magatartására tekintettel 9 év 5 hónap után, pártfogói felügyelet mellett, a bíró 4 év 5 hónapra feltételesen szabadlábra bocsátotta.

Szabadulása után Sztojkát BMW-vel látták furikázni, miközben a Cozma család egy fillért sem látott még a Kúria által számukra megítélt 210 millió forint vagyoni kártérítésből. Néhány hónappal később, 2019-ben a férfit újból bíróság elé állították, mert az akkor 37 éves Sztojka márciustól nyár végéig prostitúcióra kényszerített egy dunaújvárosi lányt, akitől elvette a pénzét. Az enyingi bűnbandából már csak Raffael és Németh ül börtönben. Akik tisztán emlékeznek az ügy részleteire és az azt körülvevő felhajtásra, remélik: ez így is marad.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek